ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

“ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Τ.Ν. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ”

Tο σεμινάριο – εργαστήριο διάχυσης αποτελεσμάτων Erasmus+KA1 της ETAL με θέμα ” ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Τ.Ν. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ” υλοποιήθηκε στις 1/6/2025 στο Joist Innovation park Λάρισας. Οι επιμορφούμενοι συμμετείχαν σε εργαστήριο χρήσης εργαλείων T.N. και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας μέσα από τις τέχνες .Εισηγήτριες ήταν οι εκπαιδευτικοί και μέλη της ΕTAL Μαρία Παπαδημητρίου, Μαρία Νατσιούλη και Βάσω Χατζή.

Αναφέρθηκε η χρησιμότητα αξιοποίησης των διαφόρων μορφών τέχνης  στη διδασκαλία , ώστε να αντιμετωπιστούν ποικίλες ανάγκες των μαθητών- τριών, όπως η ανάγκη για χαλάρωση, εκτόνωση, έκφραση και επικοινωνία. Συγχρόνως, τονίστηκε η αξία των τεχνών για την απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων ζωής του 21ου αιώνα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια δραστηριότητα ενσυνειδητότητας, με σκοπό την αφύπνιση της δημιουργικότητάς τους. Ακολούθησε άσκηση αμφίπλευρης ζωγραφικής , η οποία ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.  Στη συνέχεια, οι επιμορφούμενοι συμμετείχαν στη δραστηριότητα  «το λουλούδι της συνεργασίας» , με σκοπό την γνωριμία και την ενδυνάμωση της ομάδας.

Σχετικά με την αξιοποίηση της φωτογραφίας και του βίντεο στην τάξη, ενημερώθηκαν για  την πολλαπλή αξιοποίηση τους στα διάφορα μαθήματα και για τη δημιουργία βίντεο μέσω canva. Επίσης, δοκίμασαν το εργαλείο Τ.Ν. Vidnoz , για να δημιουργήσουν τα δικά τους ευφάνταστα βίντεο με έτοιμα ή ενσωματωμένα avatar.

Το θέατρο ήταν μια ακόμη μορφή τέχνης που συζητήθηκε και οι επιμορφούμενοι διδάχθηκαν ποικίλες τεχνικές θεάτρου που θα μπορούσαν να εντάξουν στα μαθήματά τους, ενώ συμμετείχαν σε δραστηριότητα θεατρικού παιχνιδιού με τίτλο « Αγάλματα συναισθημάτων».

Αναφορικά με τα εργαλεία Τ.Ν. που διδάχθηκαν ,αυτά ήταν το Vidnoz, το Twin pics – περιγραφή πινάκων ζωγραφικής- και perplexity, για σχεδιασμό και δημιουργία περιεχομένου. Τέλος, ακολούθησε δραστηριότητα αναστοχασμού και αξιολόγησης της επιμορφωτικής δράσης.

Τα οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες είναι :

Ο εμπλουτισμός των τεχνικών διδασκαλίας μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης.

H ενδυνάμωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων με εργαλεία Τ.Ν., ώστε να παράγουν και να σχεδιάζουν διδακτικό περιεχόμενο και να δημιουργούν βίντεο.

Η απόκτηση γνώσεων σε σχέση με την θετική εκπαίδευση, τα εργαλεία Τ.Ν. ,αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης.

Η απόκτηση της δεξιότητας  άσκησης διαλογισμού, ως δραστηριότητα χαλάρωσης και ενεργοποίησης της δημιουργικότητας  των μαθητών- τριών μας.

«Το σχέδιο  2024-1-EL01-KA121-ADU000218540 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το περιεχόμενο της δημοσίευσης είναι αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ είναι υπεύθυνες για τη χρήση που μπορεί να γίνει των πληροφοριών που αναφέρονται.».

“Τhe material of the project reflects only the author’s views. The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission or the Hellenic National Agency cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”.

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ