Η δεύτερη ημέρα του κύκλου μαθημάτων με τίτλο “Explore the world of AI & ChatGPT for teachers” ήταν μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για τα μέλη του Συλλόγου που παρακολουθούν την επιμόρφωση. Γνώρισαν το εργαλείο Immersal και συζήτησαν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση. Η επιμορφώτρια παρουσίασε τις δημιουργίες της για μια εκπαιδευτική ομάδα εφήβων και μετά ζήτησε από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές. Πρόκειται για μια εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας με την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ωραίο υλικό είτε για παράδειγμα για χρήση σε χώρους πολιτισμού είτε για να δημιουργήσουν παιχνίδια και γρίφους που στόχο έχουν να κινητοποιήσουν και να κρατήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών. Στα παραδείγματα που δημιουργήθηκαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί εξασκήθηκαν δημιουργώντας μικρό δραστηριότητες στο Πάρκο Marjan, που είναι ένα πάρκο στον ομώνυμο λόφο του Σπλιτ. Στο συγκεκριμένο λόφο ο Διοκλητιανός πρώτος κατέφευγε για να ηρεμήσει η να ψυχαγωγηθεί. Σήμερα οι κάτοικοι του Σπλιτ αλλά και οι επισκέπτες του το επισκέπτονται για να χαρούν το υπέροχο Μεσογειακό τοπίο με τα πεύκα, τα φραγκόσυκα, τις ελιές, τα αγριολούλουδα και τα κυπαρίσσια, για να παίξουν, να ασκηθούν, ή απλώς να θαυμάσουν αυτό το καταπληκτικό σημείο στο οποίο είναι χτισμένη η πόλη .
Η τρίτη ημέρα του κύκλου μαθημάτων με τίτλο “Explore the world of AI & ChatGPT for teachers” συνέχισε με αμείωτο ενδιαφέρον για τα μέλη του Συλλόγου που παρακολουθούν την επιμόρφωση. Η επιμορφώτρια τους εισήγαγε στην ψηφιακή πλατφόρμα Magic School AI και συζητήθηκαν τα οφέλη τόσο για τους/τις εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές/τριες.
Το Magic School AI είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς εργαλεία που βελτιώνουν την καθημερινή τους εργασία. Στόχος της πλατφόρμας είναι να εξοικονομήσει χρόνο για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να εστιάσουν στην διδασκαλία και στους μαθητές τους. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί δεδομένα από πραγματικές αίθουσες διδασκαλίας ενώ προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εκπαιδευτικού και μαθητή/τριας.
Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας είναι πολλαπλά. Διαθέτει πάνω από 60 εργαλεία για τη δημιουργία μαθησιακών σχεδίων, την αξιολόγηση εργασιών, ατομικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αποτελεσματική επικοινωνία με τους γονείς, και πολλά άλλα. Επίσης, προσφέρει μια βελτιωμένη μαθησιακή εμπειρία καθώς τα εργαλεία προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες κάθε μαθητή, αυξάνοντας την ενεργή συμμετοχή και το κίνητρο.
Όμως η Τέταρτη ήταν και Πρωτομαγιά. Οπότε το πρόγραμμα περιλάμβανε και πρωινές παρελάσεις με την τοπική μπάντα και επίσκεψη σε μια κοντινή κωμόπολη, το Trogir, το αρχαίο Τραγύριο, ένα πολύ γραφικό μέρος γεμάτο κόσμο εκείνη τη μέρα.

Ημέρα τέταρτη: Αφιερωμένη στην εφαρμογή Canva. Aρκετοι από εμάς είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με αυτό το εργαλείο και το χρησιμοποιούμε ήδη για να φτιάχνουμε εκπαιδευτικό υλικό είτε αυτό είναι αφισες για τις εκδηλώσεις του σχολείου μας είτε παρουσιάσεις. Όμως, πλέον, όπως και πολλά άλλα εργαλεία το Canva μπορεί να αξιοποιηθεί με πολύ περισσότερους τρόπους, να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ή μάλλον να προσαρμόσουμε μαθήματα που είναι ήδη έτοιμα για τις δικές μας τάξεις, να φτιάξουμε εικόνες με βάση τη στοχοθεασια μας, ακόμη και να φτιάξουμε ολόκληρες παρουσιάσεις με βάση ένα κείμενο. Ο κόσμος της ΤΝ ανοίγεται μπροστά μας. Αλλά το εργαλείο που μας άρεσε περισσότερο την τέταρτη ημέρα, ήταν το Goosechase. Πρόκειται για μια εφαρμογή που με τη χρήση κινητών συσκευών επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν διδακτικές προκλήσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες τους και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν τους διδακτικούς στόχους τους.
Όσο για το κοινωνικό πρόγραμμα, περιπλανήθηκαν Ε και πάλι στα λαβυρινθώδη στενά της παλιάς πόλης δοκιμάσαμε μερικές τοπικές νοστιμιές σε ένα φούρνο, η μαγειρική του Σπλιτ μοιάζει πολύ με τη δική μας, και γνωριστήκαμε καλύτερα με τους/τις συναδέλφους των άλλων χωρών που συμμετέχουν μαζί μας στα μαθήματα. Γιατί και αυτός είναι ένας από τους στόχους της επιμόρφωσης, να γνωριστούμε με εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα ωφελήσουν αργότερα τα σχολεία μας και τους οργανισμούς μας.
Ημέρα πέμπτη και τελευταία. Ημέρα ανακεφαλαίωσης, ανασύνταξης και αναστοχασμού. Σήμερα το μάθημα είχε στόχο να θυμηθούμε τι μάθαμε όλη την εβδομάδα, να συζητήσουμε πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στη δουλειά μας, αλλά και να ξεκινήσουμε να οργανώνουμε το υλικό μας για αυτά που θα σας παρουσιάσουμε σύντομα από κοντά. Με ένα συνδυασμό εφαρμογών μπορέσαμε μέσα σε λίγα λεπτά να στήσουμε τον σκελετό για μια παρουσίαση του υλικού σε εκπαιδευτικούς και να δημιουργήσουμε (δηλαδή όχι εμείς, η ΤΝ με τις οδηγίες μας) τις εικόνες που θα τη συνοδεύουν. Λύσαμε τις τελευταίες απορίες μας, αξιολογήσαμε το πρόγραμμα ανταλλάξαμε μέιλ και τηλέφωνα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, πήραμε τα “πτυχία” μας και κλείσαμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα επιμόρφωση. Αφού φυσικά ευχαριστήσαμε τις επιμορφώτριές μας Mirjana Gacina & Ivana Coko.
Παρόλη τη συσσωρευμένη κούραση των ημερών περπατήσαμε αρκετά (σε μια πανέμορφη παραλιακή διαδρομή μέσα σε πεύκα, κυπαρίσσια και γιασεμιά) για να δούμε το Μουσείο του πιο σημαντικού Κροάτη γλύπτη Ivan Meistrovic. Δεν είχαμε ξανακούσει γι αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη που στέκεται επάξια δίπλα σε ονόματα όπως ο Ροντέν και που το έργο του φαίνεται να συμπυκνώνει την Κροατική ψυχή.
Και κάπως έτσι τελειώνει αυτή η κινητικότητα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας Λάρισας. Ευχαριστούμε ETAL!
«Το σχέδιο KA121-2023-1-EL01-KA121-ADU-000135987 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το περιεχόμενο της δημοσίευσης είναι αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ είναι υπεύθυνες για τη χρήση που μπορεί να γίνει των πληροφοριών που αναφέρονται.».
“Τhe material of the project reflects only the author’s views. The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission or the Hellenic National Agency cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”.